June 24, 2010

Balik Sarawak 2010 (Siri 2)

Hari 2

Ni sambungan cite balik Sarawak.. Kali ni cite pi ke kampung papa yg betul2 kat ulu... ulu mane? very da ulu la.. hihii..

Ulu ni kat area limbang lagik.. kalo tak silap ar.. kalo by bot from limbang it will take around 45 mins (cara yg agak selamat...) Kalo nak pi by car.. around 1hr 30mins (kurang selamat sebab jalan dia licin.. pastuh kat tepi2 tu ada parit yg beso.. everytime masuk ke jln ni mama rase cam akan eksiden jeks.. :(()

Namun, apakah nasib.. moyang Farissa kurang sihat utk amik kami sekeluarga by bot.. so terpakse la naik kete..

Gambo papa <-- yg macho hik hik bawak bot.. (sebab beg2 agak berat..)
Farissa sungguh hepi naik bot!!

Permandangan di tepi sungai on da way to the house...

Hi nek!! Ni gambo nenek haji (moyang farissa) tgh tunggu kami di jeti umah.. Nmpk berasap sebab nk halau nyamuk.. kalo tak nyamuk byk giler...

Aktiviti 1

Rendam kat sungai.. Farissa is sungai virgin.. kalo perasan, air sungai tak cetek ok.. ni time air tgh naik, so jeti tenggelam.. :) Sukenye dia..

Saya budak kampung yg suke main air sungai!!

Aktiviti 2

Pd mlm ari.. ada cabaran lain plan.. sesengat (kerawai) agak byk-- tertarik dgn lampu rumah.. So, kalo ada jeks kene pukul..
Mengikut kate org yg pernah disengat (Uncle Ady) sengatan dia akan mengakibatan penderaan yg berhari.. huiishhhh.. betul ka??

Hari 3
Let's take a tour kat dlm rumah pulak..
Ni area dining k.. semua makan bersila kat bawah.. kalo perasan on the middle tuh is the breakfast..
Kat area blakang sekalik tuh is the toilet and rite beneath is the chicken coup.. bau semerbak.. 'harum sgt' hahahahha.. mase berus gigi kat sini pun leh nak termuntah.. :((

Ooo.. this the wet and dry kitchen.. all the cooking is done here..
Mama kalo masuk kitchen ni terus tak pandai masak... Please don't judge mama k..

Ni area living.. a simple set of sofa.. where everybody sits cozyly at nite sebab takde aktiviti.. tapi takpe.. nowadays ada laptop so bley blasah game.. hihihi..

Aktiviti 3
Jom pegi menembak... yups.. tp jgn takut.. Farissa kat sini hanya sebagai perhiasan.. time gambo ni diambil.. sesi menembak sudah tamat.. sukenye dia masuk utan..
mama katne time ni? kat tepi sungai dok berangan..

Aktiviti 4

BBQ down to basics style.. satu pokok dijadikan BBQ stand.. mama mmg jakun kalo tgk derang BBQ.. sebab cucuk hot dog pun pakai ranting... hmmm...

Sambil tunggu ayam & hotdogsiap kite merendam dulu..

Kene naik jetty balik semula.. Farissa masih mengunggu lg..

Recipe? 1 botol sos BBQ know yg pedas ngan Oyster sos.. Siyes sedaaaaaaaap...

Granpa yg tengah busy bbqing..
Hari 4

Dah balik semuka ke Limbang.. Pd ptg2 hari.. ada sesi bermain BADMINTON...
Farissa suke giler!!

Mcmn ye Farissa.. Coach tgh menurunkan ilmu..

Farissa Uncles!!
Kesian dia.. kene tgk jeks.. bukan dpt main pun.. takpe nanti biler Farissa dah beso sket leh lawan ngan mama..
TO BE CONTINUED
JOURNEY TO BRUNEI, JERUDONG
@

June 23, 2010

Balik Sarawak 2010 (Siri 1)

Ini adalah siri pertama dari siri2 yg akan dtg kelak.. :D.. al-kisah trip Farissa sekeluarga pulang ke Sarawak baaaah.. Memang takkan sia2 membace entry ini... sebab ceritanya agak hangat - hangat taik ayam.. kalo tak nak bace pun takper.. tak pakse pun.. ye tak?? kih kih kih..

Hari 1

Gambar yg diambil di airport.. atas sebab2 tertentu kami sekeluarga tibe agak awal.. so ape lagik makan duluk kat KFC...

Tak pernah2 naik MAS ke Sarawak.. this year kami naik MAS.. flight ticket yg agak murah around 350 each.. ok kan.. gambo di atas menunjukkan kegembiraan farissa dpt coklat..

pastuh after lunch derang serve desert eskrem ni... sodap dah lazat..

camne nak tau sedap... cube tgk aksi Farissa nih..
CERITA HANGAT BERMULA...

Sesampai saje kat airport kami disambut oleh adik papa : Uncle Zen (di Miri)...
From Miri, we all have to travel melalui BRUNEI ke LIMBANG (datuk dan nenek Farissa tinggal di sane)
Perjalanan kami mengambil mase slame 4 jam la senang kire.. sakit bontot kamek sume.. mane taknyer jln 'tersangat la bes'
Gambar di atas diambil sementara mama ada urusan penting di toilet kat border BRUNEI dan Limbang.. Time ni dah nak maghrib dah..
Farissa tgh semangat posing depan RAINBOW.. nmpk tak?
Hari 2
Papa ada work sket.. so tumpang kedai komputer kawan Papa, Uncle Ka Onn.. Dia ni kawan papa time skolah rendah dulu.. slalu gossip ngan papa dalam bahasa mandarin.. mama ni mane la pandai bahasa cina.. :(.. so mama ngan Farissa tunggu kat kedai sblah...
Jgn ingat mainan rides kat sarawak ni murah.. Kat jusco equine lg la murah.. nak naik kat sini kene bayar singgit.. kat Giant Puchong free baaaaah...

Mcm kedai kat Batu Pahat.. hehe..

Sambung main airoplane.. last ek cik Farissa OOiiii...

Meh kite cite pasal makan plaks.. Kalo time2 nak melarikan diri dari rumah nenek ngan atok.. mama slalu ajak papa makan kat sini.. sodap tau kari kepala ikan dia.. uiishh menjilat jari gitew...
bukan ape.. family papa jenis yang berdiet.. mane cukup makan kuih sekeping utk bfast.. slalu kat semenanjung menghentam mi kaa... nasi lemak ka.. lontong ka.. huhu..

Tunggu makanan sampai..

Nak tgk Bandar Limbang?? Nilah dia..
The row of shop houses..

Pasar Limbang.. mama slalu beli ikan bilis ngan udang kering kat sini.. :D

Limbang Plaza.. ada ape kat sini? takde ape2.. takyah pi k..

Pastuh kami diseru utk turun ke kebun atok dan nenek Farissa.. Nama kebun ni Lim Pak Ki.. nape name dia camtuh.. tak tau lah..
Gambo kat atas tuh menunjakkan Farissa tak biasa bau asap.. :))
Dia kate.. busuk la mama!!
Haa.. Kat sini ada kolam ikan? Ape aktiviti yg syok nak buat kat sini?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kasik makan kat ikan...

Farissa.. sakan ye.. Ikan ape? ikan keli kot.. mama terlupe ar.. ikan ape kat sini..

Melepak2 kat kebun.. Something mama dan saya takkan buat selain di srwk..hihi
kalo kat KL kat IKEA.. hahaha..

Close up!!

Pastuh Farissa sibuk nak tolong papa pi menggalah.. Buah ape??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Buah Ini!! Buah ape ini?? Kuini!! :D Mama makan ni sebijik terus semput!! hahhaha...
TO BE CONTINUE.....

June 08, 2010

Power Ikano and KL Bird Park

KL Bird Park with Power Ikano!! :) Very good display indeed.. So, we are sure not to missed it!! :)
Date: 6th - 7th June 2010
Venue: Power Ikano Main Concourse
After pi shopping2 kat ikea.. and nak tenteramkan ke aktifan Farissa we brought her here.. She just love animals!!

So cute.. pinky some more..

Macam burung kakak tua my grandmom "boy".. reacts when I called him boy lg.. hehe..

Took a photo for RM 10..
Tgk kat atas bahu Farissa.. she wanted a bird on her shoulder as well.. Sebab mama ada big owl on her shoulders.. Brave huh..

Small cackatoo..

Did some shopping.. Farissa dpt present from papa..

Then, we had lunch at sushi king..

Farissa concentrating on her ebiko (favorite sushi dish..)

Makan telur ikan jeks ke yang??

Mama had this beed dish... not so to my taste.. :(

Namk sedap kan??

Aaahhh.. yg ni sgt best.. sotong goreng!!

Ngggaaaaap...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...